Back
Menstruația și igiena

Menstruația și igiena

Menstruația și igiena

În timpul pubertății organismul fetelor începe să treacă prin cicluri de fertilitate sau menstruale. Spre deosebire de bărbați, care sunt fertili continuu începând din pubertate, femeile pot rămâne însărcinate doar în anumite zile ale ciclului. Durata ciclului variază de la o persoană la alta, dar este în general de aproximativ o lună. În timpul fiecărui ciclu, corpul feminin trece prin multe schimbări. Cea mai evidentă parte a ciclului este sângerarea menstruală, numită și menstruație sau „la ciclu”.

Adesea ne gândim la menstruație ca punctul culminant al ciclului, dar menstruația este doar o parte dintr-o serie uimitoare de schimbări care au loc în timpul ciclului. Aceste schimbări reprezintă modul în care organismul se pregătește pentru o potențială sarcină. Acestea includ: producerea de mucus la nivelul colului uterin, creșterea și eliberarea unui ovul (celula sexuală feminină) și modificări ale mucoasei uterului. Aceste modificări sunt controlate de hormoni (substanțe chimice naturale produse de glandele din organism și transportate în sânge).

Aceste schimbări hormonale afectează multe părți ale corpului feminin și, de asemenea, modul în care femeile se simt și funcționează. Cunoașterea acestor schimbări poate oferi unei fete sau femeii un sentiment de confort și control mai mare asupra propriului corp. O femeie poate învăța tehnici simple pentru a identifica când ovulează și când este programată menstruația.

Astfel, un ciclu menstrual reprezintă schimbările fiziologice care au loc in organele genitale feminine preponderent, dar și în întreg organismul feminin sub acțiunea hormonilor sexuali feminini produși în mod ciclic, care de regulă durează 28 zile, dar poate varia la un interval între 21-35 zile.

MENSTRUAȚIA, la rândul său, este o funcție naturală a corpului pentru sănătatea reproductivă a femeilor și fetelor. Se manifestă prin sângerări din uter, ce se elimină prin vagin. Menstruația vine, de obicei, lunar pentru o perioadă de 2-7 zile. Este absolut NORMAL și SĂNĂTOS ca fetele adolescente să aibă menstruație!

Galina Lesco, Obstetrician gynecologist, Head of YFHC NEOVITA, Founder and coordinator of the Health for Youth Association.

Dorina Lesco, Obstetrician gynecologist, YFHC NEOVITA; resident doctor, Department of Obstetrics and Gynecology, SUMPh "Nicolae Testemitanu"

Este oare vreo diferență între menstruație și ciclu menstrual?

Cum apare și cum decurge menstruația?

Când trebuie sa mergem la medic?

Igiena în timpul menstruației

Remedii în timpul menstruației

Actvitatea zilnică & menstruația

Mituri și tabuuri despre menstruație.

Băieții & Menstruația

YK „NEOVITA”

YK „SINDBIODAN”

YK „CIOCANA”

YK “ACCEPT”

YK „BOTANICA”

YK „AMIGOS”

YK „ATIS”

YK „CALIPSO”

YK „ FORTUNA”

YK „IUVENTUS”

YK „AGAPE”

YK „VITA LONGA”

YK „CANTEMIR”

YK „CLEPSIDRA”

YK „Юность”

YK „Tineri Pentru Tineri”

YK „DVIJENIE+ ”

YK „VITAMIN”

YK „SPERANȚA TINERILOR”

YK „ANA”

YK „SALVE ”

YK „SATI”

YK „ÎNCREDERE”

YK „SPERANȚA”

YK „TINERETUL ȘI SĂNĂTATEA”

YK „AVANTE”

YK „ORHIDEEA”

YK „NISPROTECT”

YK „OCNIŢA”

YK „ORHEI”

YK „ARMONIA”

YK „PROVITA”

YK „VIITORUL”

YK „NEW LIFE”

YK „PRO-VIAȚA”

YK „IUNONA”

YK „PRO-SALVA”

YK „ ISIDA”

YK „TELENEȘTI”

YK „IMPULS”

YK „VULCAN”