Back
SSR a persoanelor cu dizabilități

SSR a persoanelor cu dizabilități

SSR a persoanelor cu dizabilități

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în conformitate cu Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, a definit că „dizabilitatea face parte din ființa umană și este o caracteristică integrantă a experienței umane. Aceasta rezultă din interacțiunea dintre condițiile de sănătate, cum ar fi demența, orbirea sau leziunea măduvei spinării și o serie de factori, bariere de mediu și personali”. Dizabilitatea este, de asemenea, explicată ca dificultăți în oricare sau în toate cele trei domenii de funcționare: deficiență, limitarea activității și restricție de participare. Aproximativ 15% din populația lumii sau aproximativ 1,3 miliarde de persoane se confruntă cu un handicap, dintre care 200 de milioane întâmpină dificultăți considerabile în funcționarea din viața lor de zi cu zi. La nivel global, există o diferență semnificativă în prevalența dizabilității între bărbați și femei: rata de prevalență a dizabilității la bărbați este de 12%, în timp ce la femei este de 19,2%.

Sănătatea sexuală și reproductivă a persoanelor cu dizabilități poate fi influențată variabil de tipul și severitatea dizabilității, gradul de autonomie în mobilitate, autoîngrijire și luarea deciziilor, necesitatea administrării pe termen lung a diferitelor medicamente și utilizarea unor dispozitive de suport (mai multe detalii puteți vedea în secțiunea, specificul asistentei SSR pentru persoanele cu dizabilități)

Provocările SSR cu care se confruntă persoanele cu dizabilități nu fac neapărat parte din dizabilitate, dar reflectă adesea o lipsă de atenție socială, stigmatizare, protecție legală, înțelegere și sprijin.

Persoanele cu dizabilități sunt adesea percepute ca dependente, asexuate și care au nevoie de îngrijire și se confruntă cu numeroase bariere în exercitarea drepturilor lor sexuale și reproductive.

Astfel, este important ca toată lumea să știe că persoanele cu dizabilități:

  • În multe cazuri, aceștia nu sunt neapărat bolnavi, dar există o parte de afectare a caracteristicilor fiecărui individ în funcție de vârstă, sex etc., iar limitările sunt condiționate de interacțiunile cu barierele cu care se confruntă.
  • își doresc aceleași lucruri în viață pe care și le dorește toată lumea - vor să se realizeze, să construiască relații, o familie, să aibă copii etc.
  • au sentimente sexuale și, de asemenea, fac sex
  • prejudecățile existente reprezintă cea mai mare barieră în calea bunei stări de sănătate sexuală-reproductivă
  • doresc să se implice în tot ceea ce ține de viața lor și
  • pretutindeni și întotdeauna, au dreptul la autodeterminare, intimitate, respect și demnitate!

Specificul asistenței SSR pentru persoanele cu dizabilități

Accesul la informații despre propriul corp și sănătate

Drepturi privind sănătatea sexuală și reproductivă a persoanelor cu dizabilități

Extrase legate de sănătatea sexuală și reproductivă din Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități